Hyppää pääsisältöön

Tiedonhallintamalli

Oikein toteutettuna tiedonhallintamalli auttaa hyödyntämään dataa tehokkaammin ja tekemään parempia päätöksiä. Kuvittele maailma, jossa tieto on helposti saatavilla, luotettavaa ja reaaliaikaista. Tämä on mahdollista tiedonhallintamallin avulla.

Miksi valita tiedonhallintamalli?

  1. Tehokkuus: Säästä aikaa ja resursseja automatisoimalla tiedon keruu ja analysointi.
  2. Läpinäkyvyys: Lisää luottamusta ja vähennä riskejä selkeällä ja johdonmukaisella tiedonhallinnalla.
  3. Kilpailuetu: Reagoi muutoksiin nopeammin ja tee päätöksiä dataan perustuen.
  4. Yhteistyö: Paranna tiimien välistä yhteistyötä jakamalla tietoa saumattomasti ja turvallisesti.


Tiedonhallintaa koskevat lait

Laki määrittelee tiedonhallinnan tarpeen ja minimivaatimukset julkishallinnossa. Lue lisää tiedonhallintaan vaikuttavista laeista Valtiovarainministeriön nettisivuilta.

Tiedonhallintamallin suosituksia

  • Suositus tiedonhallintamallista (hyväksytty 26.3.2024)
    Tämä suositus on tiedonhallintalautakunnan antama suositus tiedonhallintalain vaatimasta tiedonhallintamallista. Suosituksen tavoitteena on tukea lain soveltajia tiedonhallintamallin laatimisessa ja hyödyntämisessä. Tiedonhallintayksikköjen on laadittava vuoden 2020 aikana tiedonhallintalaissa säädetty tiedonhallintamalli.
    Suositus ei ole sitova, vaan siinä kerrotaan, miten tiedonhallintayksikkö voi toteuttaa laissa säädetyt vaatimukset.

    Voit lukea lisää Valtiovarainministeriön julkaisemasta suosituksesta: Suositus tiedonhallintamallista
     

  • Suositus tiedonhallinnan muutosvaikutusten arvioinnista (päivitetty 22.2.2022)
    Organisaation toimintaa ja toimintaympäristöä on aktiivisesti seurattava, tarkasteltava ja tarpeen mukaan luotava kehittämispolkuja ja toteutettava uudistuksia. Toiminnan uudistukset vaikuttavat usein viranomaisten tiedonhallintaan ja uudistusten toteuttamiseksi on uudistettava myös tiedonhallintaa. Tiedonhallintalain vaatimuksella tiedonhallinnan muutosvaikutusten arvioinnista vahvistetaan muutostilanteiden taloudellisten ja toiminnallisten riskien ennakointia, muutosten ohjauksen tehokkuutta sekä toisaalta pyritään edistämään yhteentoimivuuden ja tietoturvallisuuden toteutumista sekä investointien kannattavuutta. Tiedonhallintaa koskevien muutoksien ohjaus kuuluu tiedonhallintayksikön asianmukaiseen johtamiseen.
    Tämä on tiedonhallintalautakunnan antama suositus tiedonhallintalaissa säädetystä tiedonhallinnan muutosvaikutusten arvioinnin toteuttamisesta. Suosituksen tavoitteena on tukea lain soveltajia arvioinnin laatimisessa.

    Voit lukea lisää Valtiovarainministeriön julkaisemasta suosituksesta: Suositus tiedonhallinnan muutosvaikutusten arvioinnista
     

  • Suositus asiakirjajulkisuuskuvauksen laatimisesta http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-367-304-5 (hyväksytty 11.2.2022)
    Tämän suosituksen tavoitteena on tukea lain soveltajia asiakirjajulkisuuskuvauksen laatimisessa ja hyödyntämisessä. Tiedonhallintayksikköjen on laadittava vuoden 2020 aikana tiedonhallintalaissa säädetty asiakirjajulkisuuskuvaus.

     

  • Kunnan johtamisen viitearkkitehtuuri Kunnan johtamisen viitearkkitehtuuri (julkaistu 2016)
    Johtamisen viitearkkitehtuuri on organisaatioriippumaton työkalu, jota voidaan käyttää erilaisiin käyttötarkoituksiin kaikenkokoisissa kunnissa. Sen avulla voidaan kuvata toiminnan kokonaisuuden tai sen osan nykytila ja tavoitetila sekä määrittää kehittämisen tiekartta. Tällöin johtaminen ja toiminnan kehittäminen voidaan kohdentaa ja rajata muutosjohtamisen näkökulmasta hallittavaksi kokonaisuudeksi (hyödyt, tavoitteet, riskit, määritykset, toteutus, käyttöönotto ja vakiinnuttaminen). Työkalua voidaan käyttää julkisten organisaatioiden johtamisen ja toiminnan kehittämisessä sekä uusissa palvelujen järjestämisen ja tuottamisen ratkaisuissa (esim. SOTE- ja aluehallintouudistus).